ЕК предложи днес нов механизъм за регулиране на цените на електроенергията като алтернатива на тавана върху цените на газа за производство на електроенергия, предаде Франс прес.
Министрите на енергетиката от ЕС, които днес се събират в Люксембург , ще обсъдят това ново предложение, което се прибавя към вече представените проекти от Брюксел на 18 октомври, целящи да удържат цените на електроенергията. То не е част от "пътната карта", приета на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на 27-те страни членки в края на миналата седмица. 
Ръководителите поискаха от ЕК "конкретни решения" за всички мерки, сред които общите покупки на газ, структурирането на пазара на едро на газ, както и таван върху цените на газа за електроенергия, въпреки сериозните възражения на Германия по последната тема.
Този инструмент, който вече се прилага в Испания и Португалия, се изразява в намаляване на сметките за газ на операторите на електропреносната мрежа (разликата с пазарната цена се покрива от държавна субсидия), за да се понижат цените на електроенергията.
В документ, предоставен на страните, с който АФП се е запознала, ЕК твърди, че прилагането на този инструмент в целия ЕС би имал твърде разнородно влияние.
С таван от 100-120 евро за мегаватчас операторите ще бъдат насърчавани да купуват повече, което води до риск от увеличение на европейското потребление на газ с 5 до 9 милиарда кубични метра. Съществува и опасност от рязък скок на износа извън ЕС (Великобритания, Швейцария, Балканите) на субсидирана от европейците електроенергия. 
Освен това разходите за субсидии варират в широк диапазон: страните, които разчитат много на газови електроцентрали (Германия, Нидерландия, Италия) ще плащат много високи фактури. Печеливши ще бъдат големите вносители на електроенергия от газ, сред които на първо място се нарежда Франция. 
Като алтернатива Брюксел начертава един много "по-структурен" и "много бързо" приложим метод за въздействие върху цените на електроенергията, увеличавайки дела на договорите, определящи предварително цената от производителите на електроенергия от възобновяеми източници и ядрена енергия  - в зависимост от реалните производствени разходи.                                 
Това механично ще намали обемите на електроенергията, продавани на индексираната цена на газа на едро.                                    
Министрите, които все още нямат единна позиция за намесите на пазара, полагат усилия да се споразумеят за общите покупки на газ на равнище ЕС, мярка, по която има консенсус.
"Най-ефикасният начин за понижаване на цената на газа в ЕС е посредством съвместни покупки", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от ДПА, при пристигането си Люксембург.
Енергийните министри ще се занимават също с две дългосрочни законови предложения във връзка с газовия пазар и потреблението.