Журито на наградата "Гонкур" обяви финалистите за тазгодишното й издание - романите на Джулиано да Емполи, Брижит Жиро, Клое Корман и Макензи Орсел, предаде Франс прес.
Престижното литературно отличие ще бъде връчено по традиция в ресторант "Друан" в сърцето на Париж на 3 ноември.
Италианско-швейцарският писател Джулиано да Емполи ще се съревновава с "Магът от Кремъл" ("Le Mage du Kremlin"). Романът му, издаден през април, разказва за фиктивен съветник на Владимир Путин, предоставяйки възможност на читателя да обърне поглед към историята на Русия след разпадането на Съветски съюз.
В "Да живееш бързо" (Vivre vite") Бриджит Жиро разказва за последните дни на съпруга си, загинал в катастрофа с мотор през 1999 г., и за последиците от тази трагедия.
"Почти сестрите" ("Les presque soeurs") на Клое Корман е разказ за деца, жертви на Холокоста, братовчедки на баща й. 
Хаитянският писател Макензи Орсел в "Човешка сума" ("Une somme humaine"), на повече от 600 страници, кара да говори от отвъдното една жена, привикнала към поезия и насилие, на изобилен и непрекъснат език.
Имената на финалистите бяха оповестени в Бейрут, Ливан, където Академията "Гонкур" беше в рамките на първото издание на литературен фестивал, организиран от Френския институт в този голям френскоговорящ град.
Най-известната литературна награда на Франция е учредена от братята Гонкур в подкрепа на писателите. Първият й лауреат, Джон-Антоан Но, роден Йожен Леон Едуар Торке (1860-1918), печели приза през 1903 г. за романа си "Враждебна сила".
Миналата година наградата "Гонкур" беше присъдена на сенегалския писател Мохамед Мбугар Сар за "Най-тайният спомен на хората" - роман, вдъхновен от прокълнатата съдба на малийски писател.