В Разградска област до 2027 г. предстои разкриване на 20 нови социални услуги. Това предвижда утвърдената от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) областна карта, съобщиха от областната администрация.
Директорът на дирекция в областната администрация Светлин Симеонов обясни за БТА, че т. нар. предварително картиране за нуждите на планирането на ресурсите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), оперативните програми и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за новия програмен период 2021-2027 г. е направено през 2021 г. от областна работната група, включваща представители на общините в област Разград, Областна администрация Разград и Регионалната дирекция за социално подпомагане. Той добави, че до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат отворени три покани за проектни предложения за социални услуги. Те ще са на обща стойност 753 милиона лева. Данните са представени по време на онлайн работна среща на общините от Разградска област с представител на Министерството на труда и социалната политика, каза Симеонов.
По думите му по първата процедура ще бъдат реформирани всички 82 дома за възрастни хора в цялата страна. Два от тях са в региона - в Разград и в община Кубрат. По процедурата е предвидено да бъдат финансирани ремонтни дейности, мерки за енергийна ефективност, обзавеждане, осигуряване на достъпност.
Втората покана ще е за повишаване енергийната ефективност на съществуващи социални услуги, като не се включват специализираните институции за възрастни и за хора с увреждания. В област Разград са налични 38 такива социални услуги.
Третата процедура е за разкриване на нови социални услуги в страната, които да заместят подлежащите на закриване 41 дома за хора с увреждания. Специализирани институции от този тип в област Разград са Домът за пълнолетни лица с деменция в областния център и Домът за възрастни хора с физически увреждания в Ловско. Новите социални услуги ще бъдат например Центрове за социална рехабилитация и интеграция, Дневни центрове за лица с увреждания, Центрове за грижа за пълнолетни лица с психични разстройства, Центрове за грижа за пълнолетни лица с физически увреждания и Центрове за грижа за пълнолетни лица с деменция. Бенефициенти по всички проекти ще бъдат общините.