Подготовка за Осми март върви с пълна пара. Софийските улици са изпълнени с аромата на пролетни цветя и на всеки ъгъл се виждат жени, мъже и деца с букет в ръка. Жените споделят, че обичат цветя и всякакви подаръци, но само когато са поднесени с много любов, предаде репортер на БГНЕС.

"Едва ли ще празнувам 8-ми март, но обичам всички цветя. Преди години, когато празнувах беше чудесно и тичахме от заведение, на заведение да си стърсим места", разказа бившата преподавателка Светла Александрова, която си спомни, че веднъж е получила 59 рози от своите студенти, а парфюмите и цветята си остават любимите й подаръци. "Сега жените се чувстват много повече дами, отколкото ние преди години. Времената бяха различни и се чувствахме ограничени", сподели Александрова.

Сред минувачите имаше и дами, които казаха, че няма да празнуват деня на жената. "Не сме раздали мартениците, а жените бързате да искате и подаръци. - Едно по едно. Трябва да спазваме реда", каза шеговито забързан господин и обясни, че за осмомартенски подарък ще мисли утре.

"Чувстваме се женствено, когато ни обръщат внимание", казаха 17–годишните Румяна и Лилия, чиито любими цветя са розите и лалетата.

"Имам приятелка и ще й подаря роза за 8-ми март, но трябва да купя цветя и на мама, на баба, както и на лелите ми. Затова и за приятелката ми подаръкът ще бъде само едно роза и вечеря, може", каза 18-годишният Едис Пала, според когото жените обичат да бъдат глезени, но днешно време не се чувстват много ухажвани. "Трябва да бъдем мъже и да караме жените да се чувстват добре като работим и се грижим за тях. Трябва и мъжете да решават какво ще се случи в семейството", каза още младежът.

"Може ли да пропусна такъв празник? 8-ми март е Международният ден на жените, извоюван с много кръв и пот. Това е станало в Чикаго и мисля, че празника е много съществен", разказа историята на празника Юлиян Митев. Изкуствоведът все още крие в тайна подаръка, който е избрал за своята съпруга, но загатна, че е нещо съществено, което тя обича.

"Съпругата ми харесва полските цветя, но най-много им се радва, когато вървим по улицата и внезапно реша да й купя букет. Спонтанните жестове радват женското сърце", спорели Митев. Той каза, че като мъж му е трудно да каже дали жените днес се чувстват оценени, но в сравнение с поколението на баба му, майка му и съпругата му, днешните жени имат много повече време и възможност да си обърнат нужното внимание.

Според Пепа Кръстева, която обича всякакви подаръци и ресторанти, в които може да се танцува на 8-ми март, младите мъже са станали малко по-безцеремонни към момичетата, но въпреки това, винаги има начин жената да се чувства красива и ухажвана.

Възрастната жена разказа, че от малък възпитава 7-годишния си внук на кавалерско отношение. Учи го да отваря вратата на момичетата, да ги изслушва и да не се кара с тях.

Празничната подготовка не бе подминала и 11-годишните адаши Александър и Александър.

"Мисля да купя букет с цветя от бонбонени цветя за мама. Но за нея най-хубавият подарък е любовта", обясни първото момче, а другото сподели, че се колебае между букет от лалета и рози, които да поднесе на своята майка. "Татко кара мама да се чувства добре, но не знам как ще се държи аз с жените. Ще видим като му дойде времето", загатна малкият Алекс.