"Родители на онкоболни деца са принудени да търсят най-елементарните и евтините лекарства в чужбина, защото медикаментите все още не са регистрирани у нас". Това разказа пред Дарик радио проф. Драган Бобев, директор на единствената у нас Специализирана болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания.
В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът посочи, че по отношение на липсата на лекарства на родния пазар многократно са били алармирани съответните институции, които са отговорни за снабдяването и обезпечаването с медикаменти. Проблемът обаче все още не е решен.
Бобев изтъкна още, че финансите, които се отпускат за лечение на онкоболни деца, са неимоверно ниски и не могат да бъдат сравнявани със средните в Европа.
Специалистът обаче е убеден, че качеството на лечението в поверената му болница, в която от години се трансплантират стволови клетки, е сравнимо с това в развитите европейски държави.
"Все още сме далеч от финансовите стандарти на европейските страни, специално при обслужването на деца с онкохематологични заболявания", разказва проф. Бобев. Отделно от това, някои от елементарните лекарства за тези малчугани все още липсват у нас:
„Това налага за елементарни, евтини лекарства, родители да бъдат принудени да ги търсят в чужбина. В това отношение многократно са алармирани съответните институции, но досега проблемът все още не е решен. Вероятно отговорността е на различни институции, но в крайна сметка здравето на хората е по-големият капитал, отколкото всички останали институционални загрижености".
От 1997-а година досега в болницата са извършени 300 трансплантации. Години наред лечебното заведение е обслужвало не само за трансплантации, но и за болнично лечение и диагностика, и възрастни пациенти, които са имали предпочитания към него.
От месец насам обаче тази възможност му е отнета.
„От последния месец тази възможност не съществува при нас, което според мен трябва да бъде коригирано в интерес на болните и особено на тези деца, които са започнали лечението и наблюдението при нас още от детската възраст. Има един раним контингент, т. нар. млади възрастни - между 18 и 28 години, които остават под попечителството на специализираните детски заведения, така че ние не трябва да правим изключение и от тази практика, която съществува в Европа", добави проф. Драган Бобев.