Върховният съд в американския щат Масачузетс отсъди, че не е незаконно да се снима под полите на жени на публични места. Съдът прецени, че Майкъл Робъртсън, който правил снимки под полите на жени в бостънското метро, не е извършил предстъпление, тъй като те не могат да бъдат определени като „голи или полуголи".

Освен това според закона е забранено да се снима в съблекални или бани, но правилата не защитават облечени хора на публични места.

„Жена, придвижващата се на територия, която е под юрисдикцията на пътните власти, и носи пола, рокля или подобно облекло, прикриващо тази част от тялото й, не е „полугола", независимо какво има или няма под полата й като бельо или друго облекло", се казва в решението на съда.

Обвиняемият Робъртсън е бил арестуван през 2010 г., защото с телефона си правел снимки и видеоклипове на жени в градския транспорт. Той е бил задържан след като полицията използвала за примамка привлекателно облечена жена полицай под прикритие, разказва CNN.

Според прокуратурата текстовете на закона е трябвало да бъдат приложени така, че да включват и снимките под полите. Защитата обаче оспори, че законът защитава само голи и полуголи хора, както и че жените не могат да предентират за лично пространство в метрото, уточнява The Verge.

След решението на съда щатските власти обявиха, че ще подготвят промени в законодателството. Местни депутати посочват, че проблемът се е появил, защото законите не са пригодени към развитието на технологиите.