Драматични записи показват как астронавт е видял последиците от терористични атаки на 11 септември 2001 година. Изображенията, заснети от 250 мили над Земята, са част от новаторски сериал на Channel 4, който ще бъде излъчен по-късно този месец.
Най-голямото събитие на сезона ще бъде безпрецедентното двучасово предаване на живо от Международната космическа станция, докато тя прави една от своите 92 - минутни орбити на планетата Земя със скорост от 17500 мили в час, пише The Independent.
В друг епизод „Астронавтите: Хюстън, имаме проблем", ще бъдат включени кадри, заснети от астронавта Франк Кълбертсан, който е бил часовой в космоса по време на събитията от 11 септември. Впоследствие той има за задача да изучава източното крайбрежие за признаци за евентуални по-нататъшни атаки, непосредствено след разпадането на кулите.
Кълбертсан разбрал за атаката, след като се обадил на колегите си, намиращи се на Земята, за рутинен медицински преглед. Колегите му му казали: „ Франк, ние нямаме особено приятен ден тук долу".
Когато разбрал за случилото се, астронавтът взел видео камерата си и се насочил към прозореца, който сочил в правилната посока, за да заснеме това, което се вижда от високо.
„Времето беше ясно и беше много лесно да се види Ню Йорк Сити. Имаше една огромна колона от черен дим, която се издигаше над града. Когато приближих, се виждаше, че голямото сиво петно обгръща южен Манхатън. Това, което гледах тогава беше фактическото рухване на втората кула", споделя Кълбертсан.
Вечерта той успява да говори с жена си, за да разбере, че е добре, но малко по-късно научва, че пилотът на самолета, който се разби в Пентагона, е негов близък приятел и бивш колега.