Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов информира заместник-председателя на Групата на Европейската Народна партия в Европейския парламент и координатор на работната група на ЕНП по правосъдие и вътрешен ред Манфред Вебер за вътрешнополитическата ситуация в България, съобщиха от ГЕРБ.

Цветанов и Вебер разговаряха по време на конгреса на ЕНП в Дъблин. Зам.-председателят на ГЕРБ запозна координатора на работната група на ЕНП по правосъдие и вътрешен ред за липсата на каквито и да било мерки на настоящото българско правителство, въпреки острите критики, отправени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия и доклада на държавния департамент на САЩ. "Въпреки тежките констатации в тези доклади, правителството на БСП, ДПС и Атака отказва да промени настоящото си поведение и не се съобразява с мнението и критиките на международните партньори. Това за пореден път дискредитира България пред европейските партньори и нанася много трудно поправими щети върху имиджа на България", заяви Цветанов пред Вебер.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер изрази загриженост за вътрешнополитическата ситуация в България и коментира, че е силно притеснен от голяма част от действията на българското правителство. Манфред Вебер каза още, че както ЕНП, така и Брюксел следят много внимателно всяка стъпка на правителството на БСП, ДПС и Атака, и всяко отклонение от европейските правила и демократичните принципи ще бъде отразено във следващия мониторингов доклад за България.

Цветан Цветанов информира Манфред Вебер и за приетите днес от българското Народно събрание поправки в Закона за Сметната палата. "С днешните промени в закона, независимата Сметна палата беше поставена под политически диктат, което унищожи всички гаранции за независимостта на националния одитен орган. Сметната палата на България беше унищожена, защото отказа да изпълнява политическите поръчки на правителството на БСП, ДПС и Атака. Професионалистите от палатата бяха подложени на тотална политическа репресия и бяха използвани всички похвати на бившата Държавна сигурност за омаскаряването на техния авторитет и професионален опит", каза още Цветанов пред Вебер. Освен това зам.-председателят на ГЕРБ информира координатора на работната група на ЕНП по правосъдие и вътрешен ред, и за отказа на правителството и парламентарното мнозинство на БСП, ДПС и Атака, да върнат ГДБОП от ДАНС в МВР. "С този отказ управляващите окончателно унищожиха експертния потенциал и възможностите за професионална борба срещу организираната престъпност. Въпреки всички критики, които бяха отправени срещу изваждането на ГДБОП от МВР, управляващите не се съобразиха с тях и унищожиха всички възможности да поправят тази голяма грешка", посочи Цветан Цветанов.