Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган може да забрани Facebook и YouTube след местните избори, които са на 30 март. Премиерът на южната ни съседка обясни своите намерения с това, че според него политическите му опоненти злоупотребяват с интернет платформите.
Повод за изказването на премиера беше вчерашното публикуване в YouTube на пореден аудиозапис, според който министър-председателят предлага на собственика на вестник Milliyet да уволни двама журналисти, отговорни за поставянето на материал за кюрдските мирни преговори на първа страница.

Педи това в интернет изтекоха още пет записа, които разкриват корупционни практики сред най-близкия кръг негови приближени, припомня агенция "Ройтерс". Ердоган твърди, че те са изфабрикувани и че целят свалянето му от власт. За това той обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, с когото се борят за власт.

"Няма да оставим тази нация на милостта на YouTube и Facebook. Ще предприемем необходимите стъпки по най-категоричен начин", каза премиерът в интервю за турския канал ATV.

Гюлен отрича да е замесен в публикуването на разговорите и отхвърля обвиненията на Ердоган в използване на широката си мрежа от последователи "Хизмет" за оказване на влияние върху турската политика.

Министър-председателят даде да се разбере, че може да започне и криминално разследване срещу движението на Гюлен. На въпрос дали Турция може да поиска съдействието на Интерпол за евентуалната екстрадиция на духовника от САЩ, Ердоган отговори със "защо не?".