Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит, предаде БГНЕС.

От 110 гласували депутати, "за" бяха 99, против 4, само 7 се въздържаха.

Без дебати в пленарната зала депутатите приеха процедурни правила за предложения за състав на ЦИК и изслушване на кандидатите и избор на председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. От 98 гласували депутати, 89 бяха за, против 4, въздържали се 5.

Така според приетите процедурни правила неправителствените организации правят предложения си за членове на ЦИК до 11 март 2014г. включително. Те трябва да са придружени с писмени мотиви и съгласие на кандидата. Комисията за взаимодействие с гражданските организации изслушва кандидатите на 12 март 2014. Заседанието ще се извършва в реално време на сайта.

Предложения за членове на ЦИК се правят от депутати, парламентарни групи и партии и коалиции, които имат избрани членове, но не са парламентарно представени в ЕП, до комисията до 13 март 2014г. включително.

Правната комисия изслушва кандидатите на 17 март 2014г. На заседанието й могат да бъдат поканени хора от администрацията на президента, които да участват в дискусията. Тези кандидати, които отговарят на изискванията, се изслушват по поредността на внасяне на предложението.

След това комисията по правни въпроси ще предоставя на парламентарните групи и на партии и коалиции, които имат избрани членове, но не са парламентарно представени в ЕП, както и на президента доклад за публичната процедура. След публичната процедура парламентарно представените партии и коалиции правят предложение до НС за избор на председател, зам.-председатели и секретар на ЦИК до 18 март. Избор се призвежда от НС на 20 март 2014г. Гласуването е явно, чрез компютаризирана система за гласуване.

НС ще има извънредно заседание на 11 март, вторник. Атанас Мерджанов от Коалиция за България предложи извънредното заседание. То бе прието като от 126 гласували, за бяха 84, против 39, въздържаха се двама.