Началникът на държавните охранители е бил подсетен от управляващите да подаде оставка заради теч на информация навън. Това разкриха служители от НСО. Миналата седмица ген. Тодор Коджейков и заместникът му полк. Калин Иванов поискаха да бъдат освободени от шефските места. Официалното обяснение е, че това става по лични причини.

"Те са екип, така са преценили", коментира говорителката на НСО Нели Иванова пред "168 часа". Според нея няма данни някой да е обвинявал ген. Коджейков в изтичане на информация. "Към настоящия момент в НСО няма данни за установен нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Съгласно изискванията на ЗЗКИ, Правилника за приложение на ЗЗКИ и подзаконовите нормативни документи, в службата има добра организация за създаване, съхраняване и пренасяне на класифицирана информация.

"Няма данни за изтичане на класифицирана информация", написа в отговор Нели Иванова. Съвпадението на частните ангажименти на двамата шефове на службата е най-малкото странно. "Никой не вярва, че двамата едновременно са имали лични причини да напуснат. Проблемите са много. Но това, което е преляло чашата на търпението, е, че някои хора са получавали информация за движението на охраняваните. Това е абсолютно недопустимо", коментира запознат с внезапните оставки.

Тодор Коджейков беше назначен за шеф на НСО през април 2013 г. като титуляр, но преди това - от май 2012 г., е временно изпълняващ длъжността началник. Генералът е известен повече като бодигарда на Бойко Борисов, чиято лична охрана оглавяваше, преди да се издигне до шефското място. Неслучайно точно след оставката на Коджейков стана ясно, че охраната на бившия премиер ще бъде намалена на 1 човек. Досега го пазеха три екипа по 7 души.

"Борисов отдавна не е министър-председател и не е най-голямата национална ценност. Никога степента на застрашеност на живота му не е отговаряла на охраната, която има", коментира соцдепутатът Антон Кутев. Няколко пъти той питал дали тази сериозна охрана има основание. Отговорите на Коджейков и на вътрешния министър били по-скоро хумористични.

Понеже е приближен до Борисов, Коджейков не е от любимците на управляващите. Именно затова служители на МВР научили, че от службата за охрана на държавните мъже изтичала информация за движението на пазените политици.