Има доста смущаващи констатации в одитния доклад за Военномедицинска академия). Задълженията на ВМА са около 90 млн. лв., а просрочените в порядъка на 50 млн. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов, след заседание на парламентарната комисия по отбрана.

Одитът във ВМА продължил повече от месец. На бюрото на министъра е окончателният доклад, когато получи всички обяснения и необходимата информация ще са готови и заключенията. Затова и той не коментира конкретно тези констатации, като посочи, че ще изчака да получа обясненията. Ангел Найденов заяви, че е информиран, че има проблеми "в това число с опити да продължи блокирането и запорирането на сметки на ВМА. "И то от гледна точка на удържане на средства през НЗОК – нещо, което е изключително тревожно", обясни той. Министърът е изпратил съм писма и до НЗОК, и до Министерството на финансите, до Камарата на частните съдебни изпълнителни. В него се твърди, че това е абсолютно неприемливо, дълбоко неуместно като практика и буди тревога от гледна точка на дейността на ВМА.

Найденов припомни, че задълженията на ВМА са около 90 млн. лв., а просрочените в порядъка на 50 млн. "Така че във всеки един момент в рамките на тези просрочени задължения може да се очаква блокиране на сметките", каза той. Ангел Найденов посочи, че просрочените задължения не се дължат на дейността и ръководството на сегашния началник полк. Крум Кацаров. "По-скоро има достатъчно изразен опит от негова страна да намали пресата на неразплатените задължения, да прави достатъчно сериозно преструктуриране на дейността, да не допуска нови задължения и да оптимизира разходите по начин, по който да намалят наистина теглото на тази огромна сума", обясни военният министър.

Във връзка със събитията в Крим, няма нито повишаване на степента на бойна готовност, нито допълнителни разпореждания по отношение на българската армия, в частност по отношение на ВВС. "Носи се обичайното дежурство и обичайната готовност", каза министърът.

Строителството на оградата по границата най-вероятно ще се забави заради времето. "Голяма част от притесненията ни са свързани с времето и с невъзможността да се работи на терен, защото условията са такива, че нито личен състав, нито техниката в момента могат да работят по изграждане на съоръжението. Няма как това да не се отрази върху темповете, с които се изгражда защитното съоръжение", каза Ангел Найденов. Стана ясно и че то ще бъде готово най-рано след 2 месеца. Стремежът на министерството е в рамките на 60 дни да бъде изградено защитното съоръжение от момента на фактическото монтиране на първите модули от него. Към този момент обаче все още не са монтирани първите модули и това ще стане, когато бъдат доставени материалите.

Що се отнася до изказванията на вътрешният министър Цветлин Йовчев, който каза, че "няма касателство" към изграждането на оградата, военният министър каза първоначалната стойност от 5,1 млн. лв. е "индикативна, предложена от МВР за вписване в плана за реагиране". "Тя не е стойност, предлагана от МО. Заданието за разработването на проекта е на МВР", посочи Найденов и каза, че в него е изрично е записано, че проектът трябва да има количествена и стойностна сметка. Работният проект с тези разчети е изпратен на МО от МВР. "Количествата материали и тяхното остойностяване е направено от проектант, нает от МВР. По тези разчети нетната стойност на материалите, определена от проектанта, а не от МО, е в размер на 7 300 000 лв.", заяви министърът и посочи, че там не са предвидени разходи за доставката. Той обясни, че трябва да се плати ДДС, да се предвидят допълнителни разходи за доставка и обясни, че затова се получава крайна стойност, която е по-голяма.

Военният министър очаква до средата на годината решение на правителството за това дали ще модернизираме изтребителите МиГ-29 или ще стартира проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Материалите за това вече са внесени в МС, предстои допълнителна обяснителна записка с точни разчети по години за финансовите разходи, които трябва да правим. Ако решението на правителството е, че трябва страната ни да придобие нов тип боен самолет, то проектът ще на стойност над 500 млн. лв. и така трябва да се гласува от парламента.

Бившият дългогодишен ръководител на ВМА и настоящ заместник-кмет на Столична община ген. Стоян Тонев определи финансовото състояние на болницата като "три пъти по-добро от това на държавата".

Коментарът бе повод резултата от одита на ВМА, който разкри огромни дългове на болницата – около 90 милиона лева, а просрочените в порядъка на 50 милиона лева.

Според него "дълговете на ВМА били около 70 млн. лв., а при актив от 3, 2 млрд. лв. се виждало, че финансовото състояние на болницата било 3 пъти по-добро от това на държавата".

"ВМА не само не е пред фалит, но е в 3 пъти по-добро финансово състояние от държавата и 90% по-добро от българския бизнес", каза той пред БГНЕС.

"Какво е доказал одитът? ВМА има точно 76 млн. дългове в момента. Все едно да имате собствеността на една област като Пазарджик, обаче 3-4 сгради в града да не са ваши",

се опита с въпроси и сравнения да отговори на резултата от одита представен днес Тонев. Според него "ВМА не е платила нито лев лихва по договорите, които има, т.е. Академията осигурява на държавата безлихвен кредит".

Ген. Тонев призна, че преди една година дълговете дори са били 104 млн. лв. "Има запорирани сметки, но на фона на сумите, които ВМА получава, те са много малко и нямат дори 10% . Те са за дългове към фирми, но това се случва на всички".

Според него ВМА може да откаже запора и даде фирмата под съд, но това струва по-скъпо на болницата. "Не става дума за блокирана дейност. Парите за здравеопазване са малко и това се случва", обясни още той.