Швейцарски учени изследваха терапевтичните ефекти на LSD за първи път от 40 години насам, съобщи Ню Йорк Таймс. Вчера бяха огласени резултати от изследване, в което психеделикът е даден на пациенти в крайна фаза на рак, за да им помогне да се справят със страха от смъртта.

Публикацията в Journal of Nervous and Mental Disease съобщава, че е изследвана безопасността и ефикасността на LSD в комбинация с психотерапевтични разговори, за да могат пациентите да разговарят за страха си от смъртта. Повечето от участниците са терминално болни и е важно да се справят психическ ис мисълта за наближаващия край. Психеделикът е предизвикал 10-часови контролирани преживявания, които отключват спомени и емоции, потънали в подсъзнанието на човека от години. С помощта на психотерапевта болният се изправя пред чувствата си и ги обработва. Един от пациентите описва експеримента като "мистично преживяване".

Всеки пациент е получил 30 дози LSD в рамките на 2 месеца. Само част от пациентите са получавали пълна доза - 200 микрограма. Една година след експеримента техните нива на тревожност са били с 20% по-ниски от преди това. Тези, които са получили по-ниски дози, са регистрирали дори по-високи нива на тревожност от преди експеримента. След края на изследването са им дадени пълните дози от психеделика, за да могат да постигнат положителния резултат.

В изследването не са регистрирани странични ефекти от употребата на LSD. "Искаме да извадим тези вещества от калъпа на контракултурата", каза пред Ню Йорк Таймс Рик Доблин, изпълнителен директор на Мултидисциплинарната асоциация за психеделични изследвания. Той и колегите му смятат, че психеделиците трябва да се завърнат в лабораториите, където да се изследват възможните им терапевтични ефекти.