Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите, а откриването на клуба им, създаден със съдействието на д-р Милен Врабевски, който от сдружението обявиха като "специален гост", ще се състои днес по обед местно време. 
Заради името си Цар Борис III, откриването на клуба предизвика редица коментари в медиите и реакции от страна на опозицията в страната. От опозиционната партия Левица свикват протест в часа на откриването, който бе подкрепен от председателя на ВМРО-ДПМНЕ.  
Сдружението получи подкрепа от Юдейския патриотичен институт и Българо-еврейския научен институт, в която се защитава "историческата истина, че „Цар Борис III е изиграл решаваща роля за спасяването на над 48 000 евреи-поданици (на България) и издаването на над 15 000 спасителни визи на евреи от Европа". Председателят на еврейската общност в Северна Македония Пепо Леви обаче го нарече провокация и „по някакъв начин връщане на фашизма”. Той обяви, че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център. С подобно изявление излязоха и от опозиционната партия Левица.  
От министерството на външните работи на Република Северна Македония призоваха за достойно и зряло поведение и въздържане от провокации по повод обявените протести срещу отварянето на клуба на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид.