Френската писателка Ани Ерно, която спечели Нобеловата награда за литература за 2022 г., защити правата на жените на аборт, съобщи Асошиейтед прес.
В над 20 книги, публикувани за над пет десетилетия, Ерно изследва дълбоко лични преживявания и чувства - любов, секс, аборт, срам, в общество на полови и класови разделения. 
Писателката, която защитава феминистки идеали половин век, каза, че "не ми се струва, че жените са станали по-равноправни по отношение на свобода, на сила". На пресконференция в Париж тя защити категорично правата на жените на контрацепция и на аборт.
"Ще се боря до последния си дъх, за да могат жените да избират дали да бъдат майки или да не бъдат. Това е основно право", каза Ерно. Първият й роман е за нелегалния аборт, който самата тя прави, преди процедурата да бъде разрешена във Франция.
Ерно казва, че е била посрещната с презрение от френския литературен елит, защото е жена от работническо семейство.
"Моето творчество е политическо", каза тя на пресконференцията. Ерно поясни, че е израсла извън елита, далеч от света на "хората над теб" и изглеждало невъзможно да стане известна писателка.
На пресконференцията тя каза, че не е сигурна какво ще прави с паричната премия от десет милиона шведски крони (близо 900 000 щатски долара). "Имам проблем с парите", каза тя пред репортери. "Парите не са цел за менЕ Не зная как да ги харча добре".
Нобеловият комитет на Шведската академия обяви в четвъртък решението си да присъди Нобеловата награда за литература за 2022 г. на Ани Ерно.
Нобеловата седмица тази година започна в понеделник с обявяването на шведския учен Сванте Пебо за лауреат на наградата за медицина за разкриване на тайните на ДНК на неандерталците, която подпомага познанието върху имунната ни система.
Трима учени си поделиха наградата за физика във вторник. Ален Аспе от Франция, Джон Клаусър от САЩ и Антон Цайлингер от Австрия показаха, че частиците запазват връзката помежду си дори и когато са разделени.
Нобеловата награда за химия бе присъдена в сряда на американците Каролин Бертози и Бари Шарплес и датския учен Мортен Мелдол за разработването на начин за "сглобяване" на молекулите, който е приложим в изследването на клетките, на ДНК и за създаване на лекарства, които атакуват по-прецизно заболявания като рак например.
В петък ще бъде обявена Нобеловата награда за мир за 2022 г., а лауреатът на наградата за икономика ще стане известен в понеделник.
Наградите ще бъдат връчени на церемония на 10 декември.