САЩ обвиниха руските наемници от частната военна компания "Вагнер", че използват природните богатства в Централноафриканската република, Мали, Судан и други африкански страни, за да финансират войната в Украйна, предаде Ройтерс.
Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че частната военна компания "Вагнер" използва африканските природни ресурси и че "с незаконно придобитите печалби се финансира военната машина на Москва в Африка, Близкия изток и Украйна".
"Не се заблуждавайте: хората в цяла Африка плащат висока цена за действията на групата "Вагнер" по присвояването на природни ресурси", каза Томас-Грийнфийлд в Съвета за сигурност на ООН.
В състава на частната военна компания "Вагнер" влизат ветерани от руските въоръжени сили, като наемниците са участвали в боеве в Либия, Сирия, Централноафриканската република, Мали и някои други страни, отбелязва Ройтерс.
Компанията бе основана през 2014 г., след като Русия анексира Кримския полуостров и започна да оказва подкрепа на проруските сепаратисти в Донбас.
Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня изрази съжаление, че Томас-Грийнфийлд е повдигнала въпроса за "руската подкрепа за африканските партньори."
"Това разкрива истинските им планове и цели - какво всъщност искат те от африканските страни", каза Небензя, без да дава допълнителни пояснения.