Опитвам се  да вдъхновя хората да търсят нови пътища към по-добро бъдеще на планетата ни, казва мултимедийният артист Валентин Бакърджиев. Неговият устойчив арт проект "Ефектът на пеперудата. Пътуване" е представен до 28 октомври в галерия "Сердика".
В работите си използва царевични листа като материал за създаване на най-фината структура от крила на  пеперуда, погледнати под микроскоп. Работи с естествени пигменти и мастила като индиго, листа от коприва, кора и семена от авокадо, за да остане "верен на своите идеи и убеждения". Целта му е да покаже скритата красота и богатство на органичните структури. 

Размахване на крилото на пеперуда в една част на света може да бъде причина за торнадо в друга част на света - с други думи, малка промяна сега може да има голям ефект в живота ни по-късно, смята художникът. По думите му в хаос теорията ефектът на пеперудата е чувствителната зависимост от началните условия, при която малка промяна в едно състояние на детерминирана нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късно състояние.
Всички наши действия имат последствия и ние трябва да  поемем своите отговорности, особено когато става въпрос за нашата красива планета, казва Бакърджиев. С "Ефектът на пеперудата" той се фокусира върху природата,  подчертавайки важността да пазим планета чиста, и да не забравяме, че сме част от нея, затова вярва, че този проект е следващата му стъпка към "доближаването му" до планетата.
"Ефектът на пеперудата. Пътуване" се занимава с проблема за изменението на климата в резултат на прекомерна консумация и отпадъци. С всички предизвикателства, пред които сме изправени по отношение на околната среда и нашата планета, е  ключово да се съсредоточим за устойчив начин на работа чрез използване на всички възможни остатъчни материали. Това е фокусиране към това какво е около нас  и какво може да бъде използваемо и/или повторно използвано. По някакъв начин правене на изкуство от боклука", разказва Валентин Бакърджиев.
По думите му идеята е, че малка промяна в движението и действията сега може да има голям ефект в живота ни по-късно.

Валентин Бакърджиев е роден в Сливен. Завършва Националната художествена академия в София. Лауреат е на многобройни награди. Създава устойчиви проекти, като използва естествени, рециклирани и преработени материали. Създава съвременно изкуство, което свързва миналото с настоящето.
Живял и работил е в България, Доминиканска република, Италия, а сега живее и работи в Амстердам. В досегашната си кариера имал повече от 15 самостоятелни и много групови изложби в Париж, Амстердам, Женева, Шанхай, Милано, Тойота Сити, Чикаго и други. Има публикации и лекции за неговите изследвания в областта на изкуството. За повечето си проекти изследва и прилага техники от епоха, когато планетата все още е била чиста.