Трима души, за които се предполага, че са имали връзки с терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), са задържани в Германия, след като са били депортирани от лагер за задържане в Североизточна Сирия, предаде ДПА, като се позова на представители на германските власти.
Тримата са с германско гражданство и са били задържани при пристигането си на летището във Франкфурт. 
Твърди се, че единият от заподозрените е започнал да се сражава за „Ислямска държава“ на 14-годишна възраст, а по-късно е ръководил група младежи по време на престоя си в център за борба с радикализацията, където заплашвал с насилие останалите задържани, които според него не били достатъчно набожни. Предполага се, че майка му го отвела в Сирия през 2013 г., когато бил на 11 години, след като тя и партньорът ѝ решили да се присъединят към терористичната организация. Впоследствие младежът бил възпитан в духа на радикалната идеология на ИД.
Задържана е и жена, за която се твърди, че е работила като шофьор за организацията, както и че е изготвяла колани с експлозиви за атентатори самоубийци. Твърди се също, че тя е търсила жени, които да сключват фиктивен брак с мъже, вербувани от "Ислямска държава", за да извършват терористични нападения в Германия. Идеята зад това била, че мъжете нямало да будят голямо съмнение, ако имат семейства. 
Твърди се, че последната задържана е опитвала да вербува жени, които впоследствие да се присъединят към нея в Сирия.