Израелският премиер Яир Лапид отхвърли предложените от Ливан промени в споразумението за морската граница между двете страни, което бе изготвено от САЩ, съобщи днес високопоставен дипломатически източник, информира вестник „Джерузалем пост“.
Проектът на Еймъс Хохстийн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент на САЩ, представен на Израел и Ливан миналата седмица, се очакваше да е близък до окончателния вариант на споразумението, уреждащо спора за икономическите морски зони на двете страни. Ливан представи своите коментари по проекта във вторник.
Израелската позиция поставя под съмнение дългогодишните дипломатически усилия, чиято цел е двете намиращи се официално във война страни да добиват газ във или около спорен участък в Средиземно море, съобщи Ройтерс.
Според Лапид някои от исканията на Ливан са нови и значителни, затова и той инструктирал преговорния екип да ги отхвърли. "Премиерът Лапид даде ясно да се разбере, че няма да направи компромис със сигурността и икономическите интереси на Израел, дори ако това означава, че скоро няма да има споразумение", каза източникът, цитиран от „Джерузалем пост“. "Израел ще започне да добива газ от платформата "Кариш" веднага щом това стане възможно", заяви служителят. "Ако "Хизбула" или някой друг се опита да повреди платформата "Кариш" или да ни заплаши - преговорите за морската линия ще бъдат прекратени незабавно", каза той.
Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц допълнително втвърди тона, като заяви, че ако „Хизбула“ се опита да нанесе удар по израелските интереси, "държавата Ливан ще плати тежка военна цена".
Според политически източници Ливан иска да получи какъвто и да е знак за облекчаване на разрастващата се икономическа криза, а президентът Мишел Аун иска да сключи морското споразумение, преди да се оттегли от поста си в края на месеца.