Варненският художник и поет Иван Обретенов открива изложба в Арт галерия „Папийон“. Колекцията си живопис той е нарекъл „Есенно“. За БТА авторът сподели, че замисълът му не е да представи платната си през този сезон, а гледа на есента в житейски план, като момент, който предполага вглъбяване, сантименталност и равносметка след преминаването на средата. „Истината е във вътрешното състояние, в преживяването, мисленето, съществуването, макар че и есента вдъхновява, а нейните багри влияят директно и благотворно“, допълни авторът. 
Иван Обретенов представя класическа живопис във варненската галерия, но сподели, че харесва и съвременното изкуство, защото всички се опитваме да видим света чрез младите и да се учим от тях. „Изкуството е необяснимо. Не е необходимо да се определят нещата, да се вкарват във формули, всичко е плод на човешка дейност, която е многопланова и индивидуална. Всеки има право да твори, както вижда и преживява нещата, с каквито средства иска“, смята художникът. Той допълва, че съвременно и класическо е условно деление, защото има много вълнуващи неща, създадени преди 40-50 години и дава за пример своя любим художник Хаим Сутин, който е модерен много преди различни хора да си мислят, че правят модерно изкуство. 
Изложбата на Иван Обретенов се открива днес в 18:00 ч. и може да се разгледа до 31 октомври. Разпознаваемите за автора пастелни композиции с деликатно изобразени обекти и хора, са създадени специално за представянето му в „Папийон“, коментира галеристката Виктория Митева и допълва, че картините предизвикват сетивата за радостта от живота и малките детайли, които осмислят деня. Идеите си авторът е разгърнал в голямоформатни композиции, портрети, кавалетни платна и бронзови пластики. 
Иван Обретенов е завършил философия в Софийския университет. Признат е не само като художник, но и като лирик. Има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Велико Търново, Будапеща и Берлин. Носител е на награда „Варна“. Той „пише“ поетично върху бялото платно, създавайки усещане за нежен джаз и мъжко хайку в цвят, казва за него галеристката. „В привидно напълно абстрактни композиции, авторът помества реалността чрез стилизирани човешки образи, животни или предмети от ежедневието, които загатват за конкретна случка или история, а портретът той не разглежда като документален реализъм, а като състояние и живо присъствие“, изтъква Митева.
По време на изложбата, посетителите могат да се запознаят и с лириката на автора, включена в книгата „Спасени видения“, илюстрирана с негови живописни творби.