Емблематичната улица „Търговска“ във Враца ще се превърне в сцена за събитията от първия архитектурен фестивал „Врата към Враца“, който ще се състои от 14 до 16 октомври. Това съобщи за БТА ръководителят на Областния информационен център Цвети Иванова.
Центърът и Община Враца са партньори на сдружение „Врачанските къщи“ - организатор на фестивала, който ще се проведе с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Враца и фондация „Америка за България“. Партньори са Съюзът на архитектите в България, Националният институт за недвижимо културно наследство и други.
Фестивалът “Врата към Враца” поставя фокус върху културното наследство на града и Балканите като цяло, възможности за неговата реставрация, консервация и социализация и превръщането му в обект за културен туризъм. В програмата от събития са включени беседи от архитекти, архитектурна работилница за деца и възрастни, изложби, уъркшоп по рисуване, работилница по плейсмейкинг, демонстрации, както и специална 3D мапинг инсталация.  
Пилотното издание проследява възможностите за създаване на общности свързани с опазването на културното наследство. Гост на фестивала ще бъде основателят на „Виртуална къща България“ - Ким Холмън, който ще представи възможностите на високите технологии за проектиране върху пространството на ул. „Търговска“.  Така в резултат от дейностите по проекта за фестивала е и създаване на карта за развитие на градското пространство, изготвен от представители на местната общност, допълват организаторите.
Официалното откриване на фестивала „Врата към Враца“ е на 14 октомври от 18:30 часа в пространството между улиците „Търговска“ и „Христо Ботев“.