Читалището в търговищкото село Алваново отбелязва 130 години от създаването си. Открита през 1892 г., културната институция е първото селско читалище в Търговищка околия, разказва с нескрита гордост Емилия Маринова – секретар на Народно читалище (НЧ) „Йордан Миндов – 1892“. 
Читалището е създадено от будни младежи, днес ние се опитваме да го запазим и надграждаме, за да може то наистина да е дом на духовността, казва Маринова. Първоначално е било именувано „Надежда“, по-късно през годините е преименувано на „Йордан Ненов Миндов“, а след 2010 г. се добавя и годината на основаването.
Юбилеят ще бъде отбелязан с концерт за жителите и гостите на селото. Ръководството на културната институция осъзнава отговорността да са първи, завещана от предците и осъществява различни дейности. Стопанисват голяма сграда, имат читалищна библиотека с над 10 000 тома и редовни читатели – от населеното място и гостуващи от града, разказва секретарят. Активна дейност развиват няколко клуба – „Приятели на книгата“, Кулинарен и хоби-клуб, които участват в събори в цялата страна. Последната е била в село Поликраище, където самодейците са се представили със старинни сватбарски алвановски хлябове. Ежегодно организират и „Празник на охлюва“, съпроводен с кулинарна изложба, за който през следващата година имат идеята да се превърне в национален.
Към читалището работят и групи за обичаи и носии. Институцията се гордее с богат етнографски кът, с изложби на тъкани и предмети от бита. Постоянно може да се видят подредената ретро експозиция, както и изложбата „Българска войска юначна“. Част от експонатите в тях са дарени от местните хора. Любопитна е снимка от 1915 г. на Кольо Йорданов – участник  във войните. Фотосът е дарен преди 3 години от новия собственик на къщата на заснетия войник. Обмисля се тя да бъде предоставена на специалисти за допълнително проучване, за да се обогати историята на селото. 
Секретарят допълни още, че читалището е основано от Тодор Енчев, убит в Балканската война, за чийто живот и дело, обаче също липсва достатъчно информация. 
Юбилеят ще бъде честван на 8 октомври с концерт. В него ще участват самодейци и индивидуални изпълнители от селото, вокална група „Божур“ от Шумен, детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“ и „Джумалийчета“-възпитаници на Светла и Стамен Стаменови от Търговище.  Празникът ще се реализира с подкрепата на дарители, свързани с Алваново и алвановския край. 
Днес в населеното място живеят около стотина души, които свидно пазят традициите - дообогатяват ги и предават на поколенията - чрез истории за хора и събития от родния край, чрез народна песен, музика и танц.