В област Плевен всички кандидати за народни представители са получили преференциален вот. Това показва справка, представена днес от Ярослав Димитров, заместник-председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен.
Дори и една преференция, но всеки кандидат за парламента е получил и такава лична от избирателите подкрепа, коментира Димитров.
Най-много преференции е събрал третият в листата на Коалиция "БСП за България" Илиян Йончев – 2008. По този начин той пренарежда листата и става втори след водача проф. Румен Гечев. Това е и единствената листа, в която има разместване на кандидатите за народни представители заради преференциален вот. Вторият кандидат на "БСП за България" – Стефан Бурджев, също е събрал голям брой преференции – 1886. 
Най-малко избиратели от 15-ти МИР Плевен са дали вота си за Българско национално обединение – 44, показва още справката на РИК. С "Не подкрепям никого" са гласували 2964 от отишлите до урните в неделя.
Както БТА писа, коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Плевен според резултатите от парламентарните избори. Тя получи 16 966 гласа, или подкрепа от 23.40 на сто от избирателите, упражнили правото си на глас. ПП "Продължаваме промяната" е събрала 14 162 гласа, или 19.53 на сто от вота. На трето място в Плевенска област е "БСП за България". За нея са гласували 11 054 избиратели, или 15.25 процента. 
Според последните данни на РИК, своето право да гласуват са упражнили 75 600 от имащите право на вот 229 180 души според избирателните списъци преди предаването им на секционните избирателни комисии.