Турската армия ликвидира девет бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК)/Силите за защита на народа (СЗН) при акция в Северна Сирия, съобщи днес турското министерство на отбраната, цитирано от държавната телевизия ТРТ-Хабер.
В района, в който са били извършени антитерористичните операции "Ефратски щит" и "Извор на мира" в Северна Сирия, бяха ликвидирани девет терористи, подготвяли нападение, се казва в съобщение на министерството на националната отбрана на Турция.
По-рано днес бе съобщено, че при операция на турската разузнавателна служба МИТ в Кобане, Северна Сирия, е бил ликвидиран един от ръководителите на ПКК, който стои зад организирането на редица нападения срещу турските сили за сигурност и зад убийството на известен турски прокурор.
От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), сред които "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.).
Турция разглежда Силите за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.
Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.