След горчивия развод и продължилите години наред пререкания изглежда, че британското правителство иска да се сдобри с Европейския съюз.
Заради икономическите планове на новата премиерка на страната Лиз Тръс за намаляване на данъци тя влезе в пререкания у дома с финансовите пазари, опозицията и част от собствената си Консервативна партия. Но в чужбина европейски политици и дипломати забелязаха чувствително смекчаване на тона, откакто преди месец Тръс пое властта от Борис Джонсън.
Тръс и нейните министри казват, че искат да разрешат разгорещения спор с ЕС за правилата за търговията след Брекзит. Британската лидерка се очаква да  пристигне днес в Чехия за първата среща на Европейската политическа общност – инициатива на френския президент Еманюел Макрон.
Преди няколко седмици британски официални представители демонстрираха хладно отношение към новия форум, част от който са двадесет и седемте страни членки на ЕС, държави кандидатки и Великобритания – единствената страна, напуснала блока. Сега правителството казва, че Тръс възнамерява да играе водеща роля на срещата на високо равнище, където ще използва изказването си на откриването на форума, за да призове за единство пред "стратегическите предизвикателства", породени от инвазията на Русия в Украйна и по-специално от енергийната зависимост на Европа от руски петрол и газ.
Министърът на външните работи Джеймс Клевърли каза, че Великобритания гледа на новата организация "без предразсъдъци". "Искаме да намерим начини да работим добре с нашите съседи, партньори и приятели в Европа", каза той тази седмица на годишната конференция на управляващата Консервативна партия. Европейската политическа общност има още едно предимство за Великобритания след Брекзит: Тя показва, "че Европа е нещо повече от ЕС", добави Клевърли.
Инвазията на Русия в Украйна промени гледната точка към Брекзита и сближи западните съюзници. Енергийната криза и кризата с разходите за живот, предизвикани от войната, изправиха правителствата във Великобритания и Европа пред по-спешни проблеми, с които трябва да се справят.
Канцеларията на Тръс каза, че тя възнамерява да каже на срещата на високо равнище в Прага, че "Европа е изправена пред най-тежката криза след Втората световна война" и европейските страни са я посрещнали "заедно с единство и решителност".
"Ние трябва да продължим да отстояваме твърди позиции – да гарантираме, че Украйна ще спечели тази война, но и да се справим със стратегическите предизвикателства, породени от нея", възнамерява да каже още Тръс.
Великобритания също така смекчи тона си - но не и позицията си, в спора с ЕС за търговските правила за Северна Ирландия. Споразуменията за Северна Ирландия – единствената част от Великобритания, която граничи със страна от ЕС – досега бяха най-спорният въпрос от развода на Обединеното кралство с ЕС. Двете страни се споразумяха да не въвеждат митнически или други проверки по границата с Ирландия, тъй като отворената граница е стожер на мирния процес, поставил край на продължилото десетилетия насилие в Северна Ирландия. На проверка обаче подлежат някои стоки, които влизат в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания.
Това решение предизвика обаче политическа криза за управлението в Белфаст и юнионистите отказаха да сформират правителство с ирландските националисти, защото според тях граничните проверки подкопават позицията на Северна Ирландия в Обединеното кралство.
На фона на буксуващите преговори за разрешаване на проблема между Великобритания и ЕС правителството на Джонсън тази година внесе проектопредложение, предвиждащо прекратяване на проверките и отмяна на част от правнообвързващото споразумение за Брекзит. Този едностранен ход доведе до съдебни действия от страна на ЕС и създаде риск от пълномащабна търговска война.
Правителството на Тръс не се е отказало от законопроекта, който в момента бавно се придвижва в парламента. Но Клевърли подчерта приятелските си отношения с отговарящия за Брекзит от страна на ЕС Марош Шефчович, а преговарящи от двете страни се събраха на първите си разговори от месеци. "Смятам, че има съгласие, че е в наш общ интерес да постигнем резултат", каза Клевърли.
Дори консервативният депутат Стив Бейкър, твърдолинеен поддръжник на Брекзит, който помогна да бъдат осуетени опитите на бившата премиерка Тереза Мей за изграждане на по-близки отношения с ЕС, се извини и обеща "да работи изключително усърдно" за подобряване на отношенията. "Аз и някои други не винаги се държахме по начин, окуражаващ Ирландия и ЕС да ни се доверят, да вадят, че приемаме, че имат легитимни интереси – интереси, които ние сме готови да уважаваме", каза Бейкър.
Европейските лидери са добронамерени, но и предпазливи. Те искат Великобритания да се откаже както от нарушаващия споразуменията законопроект, така и от настояването си да бъде премахната ролята на Съда на ЕС за наблюдаване на изпълнението на споразумението за Брекзит.
"И преди сме чували положителна нагласа, но това наистина звучи като малко по-положителна нагласа", каза Дейвид Хениг, експерт по търговията в Европейския център за международна политическа икономика. "И това, че тя прозвуча на конференцията (на Консервативната партия), където не бихме очаквали да я чуем, наистина създава чувството, че нещо се случва".  
"Все още не бих казал "Алелуя!", защото това е началото на промяна в дългосрочен план", добави Хениг. "Но имайки предвид къде се случва това, този път го приемам малко по-сериозно". (БТА) (Владимир Арангелов)