САЩ призоваха политическите лидери в Черна гора да работят за формирането на "ефективно правителство възможно най-бързо" и казаха, че е необходимо да бъдат бдителни заради "руските злонамерени усилия", съобщава днес Гласът на Америка, цитирано от агенция ФоНет.
В коментар на сегашната политическа и институционална криза в Черна гора, включително нефункционирането на Конституционния съд, говорителят на Държавния департамент заяви, че Черна гора сама решава как ще бъдат съставени правителството и съдилищата, но че "докато несигурността продължава, това не служи на интересите на черногорските граждани".
На въпрос биха ли подкрепили САЩ правителство, член на което което да бъде Демократичният фронт, говорителят повтори, че този политически блок "не е показал лидерство при приемането на ключовите реформи, необходими за напредъка на Черна гора по пътя към Европейския съюз, и продължава да отказва да осъди публично незаконната агресия на Русия срещу Украйна".
Повече от месец и половина след вота на недоверие към 43-ото правителство, ръководено от премиера Дритан Абазович, все още няма яснота как ще бъде разрешена възникналата криза.
Миналата седмица парламентът на Черна гора не гласува инициативата на президента Мило Джуканович за съкращаване на мандата на сегашния състав на парламента, след като мнозинството от депутатите гласуваха против дневния ред.
Джуканович от своя страна отхвърли предложението на парламентарното мнозинство Миодраг Лекич да бъде мандатоносител за състава на новото правителство.
Държавният департамент не пожела да коментира неотдавнашните действия на черногорските власти, довели до ареста на двама черногорски граждани, експулсирането на шестима руски дипломати и забраната за влизане на 28 чужденци.
"Не е изненада, че злонамерените усилия на Руската федерация могат да бъдат открити навсякъде – такива усилия вредят на интересите на гражданите в много страни и изискват постоянна бдителност", гласи отговорът на Държавния департамент.