Със съдействието на Българския културно-информационен център в Скопие тази вечер ще бъде представена съвместната балетна постановка на Държавната опера Варна и Националната опера и балет на Република Северна Македония "Шехерезада" и "Валпургиева нощ”. 
Разказите от „Хиляда и една нощ”, „разказани” чрез балета „Шехерезада” от Н. Р. Корсаков, ще бъдат пресъздадени под диригентството на Григор Паликаров, хореографията е на руския балетмайстор от Михаил Крапивин, постановката е на Михаил Фокин, сценографията е на Мария Ветерошка, а костюмите на Мая Бурсач. Балетната история ще разкажат: Ивана Коцевска в ролята на Забейда, Балаж Лашей (Унгария) в ролята на Златната робиня.
Във втората част зрителите ще имат възможност да гледат балетната част от операта „Фауст” от Шарл Гуно -„Валпургиева нощ”, под диригенството на Григор Паликаров, хореографията е на Леонид Лавровски, режисурата - на Светлана Тоншева, а костюмите на Изабела Понявич. На сцената зрителите ще могат да видят солистите Мария Кичевска Шокаровска, Павел Кирчев и Марко ди Салво.
Във Фоайето на Националната опера и балет в Скопие ще бъде представена изложба на част от костюмите от оперните и балетни премиери, изпълнени през последните три сезона.