В събота, 8 октомври, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи чина на освещаване на храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“ и ще възглави първата Божествена св. Литургия в него, съобщават на сайта на Старозагорската митрополия. Началото е в 09:15 часа.
За изграждането на църквата в квартал „Самара 1“ са вложени близо 700 хиляди лева. Началото беше поставено през 2011 година със средства от дарители, а първата копка беше направена от бившия Старозагорски митрополит Галактион. Куполът на камбанарията е поставен през април 2014 година. През февруари 2016 година четирима митрополити освещават и обличат Светия престол в криптата. Там е положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин. По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е на Св. Игнатий, а южният – на Св. Ириней Лионски.
Стенописите в храма са дело на казанлъчаните Радостина Павлова и Румен Рачев, както и на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата. Иконите в криптата „Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Славчева. През миналата година се постави и църковната утвар.
Храмът „Св. Игнатий Старозагорски“ е последният построен в града. Кръстен е на светията, роден в Стара Загора, когото Православната църква почита на 8 октомври, припомни пред БТА отец Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-просветния център в Старозагорска митрополия.
Свети Игнатий Старозагорски живее в края на XVIII и началото на XIX век. След себе си оставя историята за своя подвиг - как е готов да се прости с живота си, но не и да се откаже насила от своята вяра.
Роден в семейство, което разбира важността на просветата, Иван - каквото е било рожденото му име,  от ранните си години се увлича по монашеския живот. След зверското убийство на баща му и насила извършеното помохамеданчване на сестрите му и майка му, той бяга извън границите на Османската империя. По време на завръщането си в родните земи е заплашен от турци и заставен да приеме чуждата вяра.
Разкайвайки се за постъпката си Св. Игнатий публично се отказва от мохамеданството, с което приема мъченическата си смърт.