Министър-председателят на тихоокеанската държава Соломонови острови Манасе Согаваре увери Австралия, че няма да излага страната си "на опасност", позволявайки на Китай да създаде на нейна територия своя военноморска база, предаде Асошиейтед прес.
Манасе днес посети австралийската столица Канбера за пръв път, откакто след изборите през май на власт в Австралия дойде правителството на Антъни Албанезе, лидера на лявоцентристката Лейбъристка партия.
"Господин премиер, отново повтарям, че Соломоновите острови никога няма да бъдат използвани за разполагане на чужда военна инфраструктура, защото това няма да е от полза за Соломоновите острови и народа им", каза Согаваре на Албанезе в присъствието на репортери преди началото на срещата им.
Сключеният тази година пакт за сигурност между Соломоновите острови и Китай поради опасения, че островите може да приемат база на китайските военноморски сили в Южния Тихи океан. Пекин отрече да се стреми да превърне Соломоновите острови във военен плацдарм.
"На моето правителство бе завещано да се грижи за бъдещето на Соломоновите острови и народа им, а не да застрашава страната, гражданите ѝ или сигурността на никоя от страните членки на форума", добави Согаваре. Под "форума" той имаше предвид Форума на тихоокеанските острови, обединение на 18 страни от региона, включващо и Австралия.
След срещата двамата премиери предпочетоха да излязат с обща декларация, вместо да дадат обичайната в подобни случаи случаи пресконференция. Лидерите "потвърдиха взаимните задължения в областта на сигурността и запазването на подхода при решаването на въпросите, засягащи мира и сигурността в региона, и обещаха да поставят на първо място тихоокеанското семейство", се казва в съвместното изявление.
Австралия иска от Соломоновите острови да се обръщат за гарантирането на сигурността си към съседите си, а не към Китай.
Канбера има двустранен договор за сигурност със Соломоновите острови, сключен още през 2017 г. Той дава правно основание при възникване на сериозна опасност за сигурността на островите на тях да бъдат разположени австралийски полицейски и военни сили за бързо реагиране плюс свързани с тях граждански лица. През ноември в столицата на Соломоновите острови Хониара бяха дислоцирани австралийски полицейски части за поддържане на мира след вълнения в тихоокеанската страна.
Преди това от 2003 до 2017 г. на островите бяха разположени международни полицейски сили под австралийско командване в рамките на така наречената Регионална мисия за подпомагане на Соломоновите острови. В състави ѝ влязоха 2300 служители на реда и военни от 17 страни, а изпращането им стана по покана на правителството на Соломоновите острови. Полицейската мисия успя да сложи край на конфликт в страната, който взе 200 жертви. През петте години на етнически и граждански размирици преди идването на мисията Соломоновите острови бяха близо до това, което в международната политика се определя като  "провалила се държава", отбелязва Асошиейтед прес.
На среща на върха на Форума на тихоокеанските острови във Фиджи през юли Согаваре и Албанезе се прегърнаха, което беше знак за подобряване на двустранните отношения след деветгодишното управление в Австралия на консерваторите, когато връзки бяха обтегнати. Но това подобрение не стигна докрай и отношенията остават нестабилни. Миналия месец Согаваре обвини Австралия, че се е намесила във вътрешните работи на страната му с предложението си да поеме разходите за произвеждането догодина на избори на Соломоновите острови.
Согаваре твърди, че страната му не може да си позволи финансово догодина едновременно да направи избори и да приеме регионалните Тихоокеански игри. Миналия месец местният парламент гласува вотът да бъде отложен за 2024 г., но критици заклеймиха този вариант като заграбване на властта. Согаваре обвини Австралия, че с предложението си е опитала да повлияе на изборите.
В общата декларация от днес обаче той приветства поетия от Канбера ангажимент да предостави 16,68 милиона австралийски долара (10,86 млн. щатски) за организирането на Игрите и отправено от нея предложение да помогне за произвеждането на изборите през 2024 г.