Иран публикува днес видео, на което се виждат двама френски граждани, арестувани по обвинения в шпионаж. Това се случва  на фона на продължаващите протести в страната, които Техеран се опитва да представи като чуждестранен заговор, а не резултат от огромното обществено недоволство, предизвикано от смъртта на 22-годишна жена, задържана от иранската нравствена полиция, предаде Асошиейтед прес.
На кадри от видеото, разпространено от държавната новинарска агенция ИРНА, се виждат двама френски граждани – Сесил Колер и Чък Пари, синдикалисти, свързани с френската Национална федерация на работещите в областта на образованието, културата и професионалното обучение.
Видеото прилича на други принудителни признания на затворници, публикувани от Техеран, отбелязва АП. В доклад от 2020 г. се посочва, че през последното десетилетие властите са излъчили най-малко 355 подобни признания, направени по принуда.
На кадрите се вижда как Колер, с шал на главата, казва, че е "разузнавач и оперативен агент на френското разузнаване. Пари казва: "Нашите цели във френската Служба за външно разузнаване са да окажем натиск на правителството на Иран". Кадрите са представени като част от документален филм, който предстои да бъде излъчен по иранската държавна телевизия.
Франция засега не е коментирала видеото, но през май френското правителство поиска от Техеран гражданите му да бъдат освободени и осъди "неоснователните им арести". Визитата на двамата французи в Иран съвпадна с продължаващи от месеци учителски протести за по-високи заплати.
Междувременно Иран е разтърсван от седмици на демонстрации заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина, след като беше арестувана от иранската нравствена полиция за неправилно носене на задължителната според ислямските изисквания забрадка. .