Петима лауреати на  Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, който се провежда в Стара Загора, са номинирани за тазгодишните Литературните награди „Перото” на Националния център за книгата и НДК,  информират от Народно читалище „Родина“.
Стихосбирката „Постоянна експозиция” (Жанет 45) на  носителката на "Златното яйце" от 37-ия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, Преслава Виденова е в дългия списък с номинации.  В листата са още две стихосбирки на участници в конкурса - „Не са чудовища” (ДА) на Никола Петров, лауреат на конкурса през 2011 г. и „Преводачът на света” (Жанет 45) на Теа Монева - поощрения през 2016, 2017 и 2018 г. 
В категория „Проза” се състезава сборникът с разкази „Таралежите излизат през нощта” (Жанет 45) на Йорданка Белева, лауреат на конкурса от 2001 г. , а в категория „Детска литература” - „Азбука с животни професионалисти” (Жанет 45) на Мария Донева, носител на наградата за 1994 г.
Други двама старозагорски автори са излъчени от журито тази година заради приноса си към категория „Детска литература” – Мая Дългъчева с „Какво е да си майка” (Жанет 45) и Никола Райков с „Дугулите и вълшебното листо”.
За осма поредна година Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди на писатели, поети и преводачи у нас. Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 2 ноември.
Националният конкурс за поезия „Веселин Ханчев тази година ще обяви на 28 октомври носителят на Голямата награда „Златното яйце“.  Надпреварата се провежда за 39-ти пореден път. Конкурсът е кулминация на Есенните литературни дни в Стара Загора, припомниха пред БТА от дирекция „Култура“ на Община Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев".