Кръговото кръстовище в Шумен, където при катастрофа загина млада жена, не отговаря на нормите, се казва в разпространено днес експертно мнение на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).  Според него „в разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия“. 
„Инцидентът стана на кръстовището на бул. "Симеон Велики" и изхода от магазин "Практикер", което не отговаря на нормите за кръгово кръстовище. Затова е изключително притеснителна позицията на община Шумен в лицето на Комисията по пътна безопасност, която на специална пресконференция обяви, че в Шумен няма проблеми или нормативни нарушения, свързани с организацията на движението“, посочват от ЕЦТП. 
„Европейският център за транспортни политики счита позицията на общината за силно обезпокоителна и неправилна, защото само на въпросното кръстовище от началото на годината досега са настъпили девет пътно-транспортни произшествия. Това е ясен сигнал, че проблем има и той е много сериозен. Проверка на наш екип още през 2021 г. показа, че това кръстовище е изградено в противоречие на действащите нормативни изисквания“, се казва в експертното мнение. 
„Позицията на община Шумен ни навежда на мисълта, че там липсва достатъчно експертиза и в тази връзка каним представителите на общинската Комисия по пътна безопасност, както и кмета на общината на 12 октомври 2022 година на мястото на инцидента, за да обясним конкретните проблеми и дефицити в организацията на движението. Считаме, че най-важното е да се поучим от грешките си и затова изразяваме своята готовност да споделим опита на нашите експерти с представителите на община Шумен, които имат отговорност към безопасността на движението в града“, допълват от ЕЦТП.
Както БТА съобщи, млада жена загина при катастрофа на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на булевард „Симеон Велики“ в Шумен. Окръжният съд в града определи мярка за неотклонение „домашен арест“ на 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за причиняването на тежкото пътно произшествие, в резултат на което една жена почина, а друга бе настанена в болницата със средна телесна повреда. От прокуратурата ще протестират определението пред Апелативния съд във Варна. Разследването за катастрофата в Шумен отива в националното следствие, каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.