Президентът Румен Радев пристигна на двудневно посещение в Прага, където ще участва в два международни форума. 
Европейската политическа общност, група от 44 европейски и съседни на Европа държави, се събира днес на първата си среща. Този форум и утрешната неофициална среща на върха на ЕС се провеждат в Пражкия замък в столицата на Чехия, настоящия ротационен председател на блока на 27-те.
Инициативата е на френския президент Еманюел Макрон, виждащ смисъл в подобна платформа за диалог, която да спомогне за сътрудничеството между ЕС, Западните Балкани, Обединеното кралство и кавказките държави. Според Макрон това е възможност да се предотврати опасността Европа да остане страничен наблюдател на историята и да загуби контрола върху собствената си съдба през 21 век. 
Планът е да се организират срещи на Европейската политическа общност един или два пъти годишно. Форумът предизвиква известен ентусиазъм, но повдига и много въпроси, главно доколко действително ще бъде полезен, отбелязват наблюдатели. 
Всички поканени лидери, в това число Лиз Тръс, министър-председателката на напусналата ЕС Великобритания, са потвърдили присъствието си, предаде Франс прес. Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се включи чрез видеоконферентна връзка. 
Единствените две страни от континента, които не са поканени на срещата, са Русия и Беларус. Въпреки това Русия ще бъде основна тема в разговорите заради войната, която води в Украйна и последиците от нея за сигурността и икономиката на всички участници. Не всички обаче имат един и същ подход по този казус. Трите балтийски страни и Полша, например, настояват за налагане на още санкции на Русия, докато Унгария и Сърбия искат отмяна на наказателните мерки. 
Предизвикателство пред тази нова общност е, че някои от участващите в нея държави, като Армения и Азербайджан, са в открит конфликт. Неуредени проблеми има също така между Турция и Гърция, от една страна, и между Турция и две скандинавски страни, кандидатки за членство в НАТО, Швеция и Финландия. Кръглите маси днес ще бъдат уредени така, че да бъдат избегнати неловки контакти, обещават организаторите.
Друг любопитен момент е участието на Лиз Тръс. Шест години след като британците гласуваха за напускане на ЕС, тя ще се стреми да не създава впечатление, че опитва да поднови тесните връзки с блока на 27-те. В същото време обаче Тръс иска да вземе дейно участие, за да обсъди с колегите си наболелите проблеми в сферата на енергетиката, отбелязва АФП.