Япония все още не е постигнала споразумение да съпредседателства среща на върха с кредиторите на Шри Ланка, на която да бъде обсъден въпрос а с дълга на азиатската държава. Това заври правителствен служител в Токио днес, докато островната държава се бори да намери изход от дълбоката икономическа криза в която се намира
Шри Ланка трябва да предоговори около 30 милиарда долара външен дълг, включително с кредитори като Китай, Япония и Индия. Очаква се една от тези държави да съпредседателства преговорите.
„Не сме постигнали такова споразумение. Това може да е само пожелателно мислене, но ситуацията остава непроменена“, каза високопоставен представител на японското правителство, запознат с въпроса, пред Ройтерс при условие за анонимност.
Отричането от Токио дойде след по-малко от час, след като кабинетът на президента на Шри Ланка Ранил Викремесингхе заяви в четвъртък, че Япония се е съгласила да съпредседателства срещата с преговарящите.
По-късно офисът на Викремесингхе издаде разяснение, че Шри Ланка е поискала Япония да съпредседателства срещата на върха. Япония също ще помогне на Шри Ланка в процеса на преструктуриране на кредита, каза офисът на президента на Шри Ланка.
„Япония ще бъде готова да предостави пълна подкрепа за преструктурирането на дълга на Шри Ланка, при условие че са изпълнени необходимите условия“, каза представител на японското правителство.
Шри Ланка е изправена пред най-тежката си икономическа криза от десетилетия, със силно изчерпани валутни резерви, водещи до продължителен недостиг на основни продукти, включително гориво и храна.
Япония държи около 3,5 милиарда долара от дълга на Шри Ланка, което се равнява на 4,4 на сто от БВП на Шри Ланка, според данни на правителството и МВФ.