Министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи, че новата болница по вътрешни болести в Университетския медицински център „Майка Тереза“ в Тирана е пред завършване и това, по думите му, е най-голямата инвестиция за последните три десетилетия в здравеопазването, предава АТА.
Рама и министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу направиха вчера проверка на новата болница, която разполага с 350 нови легла и която ще повиши нивото на общественото здравеопазване според европейските стандарти.
Новата инвестиция предвижда и откриването за първи път на дневна болница.
„С откриването на новата болница, където ще се прехвърли спешната помощ, ще можем да открием нова дневна болница с 60 легла, където ще бъде и центърът по диализа“, каза Манастирлиу.
Новата болница по вътрешни болести ще предлага медицински услуги по вътрешни болести, ревматология, алергология, дерматология и физиотерапия, които в момента се намират в други сгради на Университетския медицински център „Майка Тереза“, които, заедно със съществуващите услуги по гастрохепатология, хематология, ендокринология, нефрология, диализа, отделението по кардиология, хемодинамика и кардиологична реанимация ще допълнят профила на една истинска болница по вътрешни болести.
Новата болница по вътрешни болести ще разполага с девет лекционни зали за студентите по медицина, в които ще се провеждат медицински практики и продължаващо обучение.