Историята, туризма и музейното дело на Разлог ще бъдат обсъждани на научна конференция, каза за БТА директорът на Исторически музей – Разлог Христина Манова.
В рамките на научния форум ще бъдат представени доклади, посветени на първото посрещане на митрополит Иларион в Мехомия (дн. Разлог), разложката революционна околия в организационната структура на ВМОРО, събития след 1908 г. и последвалата през 1912 г. Балканска война, при която се освобождава този край.
Учени и музейни работници ще представят в конференцията и подробности около Освобождението на Разлог, първия кмет Владислав Каназирев, както и 65 години музейно дело в града.
Научен ръководител на конференцията е доц. Георги Георгиев от Македонския научен институт, който също ще представи доклад. Доклади ще представят и Николай Даутов, доц. Слави Славов, Илия Тантилов, д-р Елена Чангълова и директорът на музея в Разлог Христина Манова.
Научната конференция поставя финал на събитията, посветени на 65-годишнината на музея в Разлог. Тя е част и от събитията, посветени на 110 години от Освобождението на града. В рамките на програмата за празника на града, от музея подредиха изложба на централния площад, посочи Христина Манова. В нея е проследена историята на Разлог с фотографии, показани са личности, пряко свързани с неговата свобода и последващото устрояване и развитие.
Като част от събитията, посветени на годишнината от Освобождението на Разлог, чиято кулминация е на 11 октомври, от музея откриха и гостуващата изложба на Регионалния етнографски музей в Пловдив „Бързо, срочно точно“.