Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров получи поредна заплаха, съобщи Фокус.

В анонимното писмо, изпратено до него, се посочва, че Божидар Димитров бил платен агент на Бойко Борисов и МИ-7 - Лондон.

"Господин Божидар Димитров, по закон предателите се осъждат на доживотен затвор. Изборът е Ваш, господин Димитров, или доживотен затвор, или…!", пише в писмото, което е подписано от "група пенсионери от град Пловдив".

Божидар Димитров неведнъж е бил заплашван, включително и със смърт, като най-често заплахите са идвали във връзка с позициите му по македонския въпрос и негови изказвания за Македония. По повод новата заплаха, той коментира, че е много притеснен.

"Ако досега съм пушил по две кутии цигари дневно, сега вече пуша по три кутии от притеснение", каза проф. Божидар Димитров. "Живея като за последно", допълни той.

В сегашното заплашително писмо се посочва: "Ние като се поразровихме в архива на бившата ДС, открихме, че Вие сте агент на няколко централи. Първо на бившата ДС от 1975 г., добре платен. Второ на бившия кмет на град София от 2001 г., добре платен. Трето на МИ - 7 Лондон от 2005 г., много добре платен". Проф. Димитров е обвинен и за това, че "тенденциозно изопачава някои исторически сведения".

"Например ролята на Стефан Стамболов и Георги Бенковски за участието им в Априлското въстание 1876 г., че те двамата са били ръководители на Априлското въстание. Господин Димитров, нещо което не го знаете от историята на Априлското въстание – не заблуждавайте младото поколение на България, че Стамболов и Бенковски са били водачи на Априлското въстание, напротив господин Димитров, те и двамата са били много добре платени на турските тайни служби", пише още в писмото.