Десетки пожарникари бяха изпратени днес да гасят пламъците в град близо до украинската столица Киев, станал обект на множество удари, които според местни длъжностни лица са извършени с произведени в Иран "дронове камикадзе", предаде Ройтерс.
Шест дрона са поразили снощи сграда в Била церква, град на около 75 км южно от столицата, каза губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба.
Украйна съобщи за поредица руски атаки с ирански дронове "Шахед-136" през последните три седмици, но ударът срещу Била Церква засега е най-близкият до Киев.
Иран отрича да снабдява Русия с дронове, а Кремъл не коментира темата.
Украинските сили изглежда са заварени неподготвени от тези дронове, които според Киев Москва е започнала да използва на бойното поле от септември.
В днешно изказване по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каза, че дроновете са излетели от окупираните територии в Южна Украйна, а шест дрона са били свалени преди да стигнат до целите си.
"Това е нова заплаха за всички сили за отбрана (на Украйна) и трябва да използваме всички налични средства, за да ѝ се противопоставим", каза Игнат, сравнявайки малките размери на дроновете с тези на артилерийски снаряд.
Атаките предизвикаха паника сред жителите на Била церква, които потърсиха убежище, след като чуха воя на сирените за тревога за въздушна атака, посочва Ройтерс.