Един от принципите на международното право е, че не е възможно две държави да сключат споразумение за сметка на трета страна, каза в сряда говорителят на германското външно министерство Кристофър Бургер по повод на меморандума за проучване на изкопаеми горива, подписан от Турция и Либия. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
„Ако в този случай две държави сключат споразумение за сметка на Гърция, тогава във всички случаи Гърция не е обвързана от него и в този смисъл то няма правно действие“, отбеляза Бургер.
Говорителят германското външно министерство каза, че ще се върне към въпроса след подробна оценка на последната стъпка, но също така посочи принципа, че не е възможно две страни да се „споразумеят“, че нещо принадлежи на тях, а не на трета страна.
"... Принцип на международното право е, че държавите не могат да извършват сделки помежду си за сметка на трети страни. Знаем това и от гражданското право. Две страни не могат да се разберат, че нещо им принадлежи и не принадлежи на трета страна“, каза той и добави, че принципът, че две държави не могат да сключват споразумение за сметка на трета, също се прилага в международното право.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)