Иран извика посланика на Великобритания за втори път след избухването на общонационалните протести миналия месец, съобщиха днес иранските медии, засилвайки обвиненията за ролята на Запада в размириците, предизвикани от смъртта на младата жена Махса Амини след полицейски арест, предаде Ройтерс.
Иран обвинява противниците си, включително САЩ, в организиране на размириците, които представляват най-голямото предизвикателство от години за управляващия страната религиозен елит.
Хората в цял Иран се присъединиха към протестите, след като 22-годишната Амини почина, докато се намираше в ареста на нравствената полиция, чиито служители я задържаха в Техеран на 13 септември за "неподходящо облекло".
Видеоклипове, споделени днес в социалните мрежи, показаха в Техеран гимназистки да свалят забрадките си и да скандират "Смърт на (върховния лидер аятолах Али) Хаменей".
Ройтерс не можа да провери видеоклиповете по независим начин, посочва агенцията.
Властите извършват безмилостни репресии, за да потиснат безредиците, въпреки че наблюдателите не вярват, че шиитският духовнически елит е застрашен от сваляне 43 години след ислямската революция в страната.
Свидетели разказаха пред Ройтерс, че днес полицията за борба с безредиците е разположила значителни сили в няколко града, особено около университетите, които са в центъра на протестите.
Британският посланик, който и преди беше привикван, вчера беше призован отново в отговор на "интервенционистки коментари" от страна на британското външно министерство, съобщават иранските медии.
Високопоставен служител на външното министерство заяви, че "едностранни изявления" от страна на Великобритания показват, че тя има "роля във войнствени сценарии на терористите, действащи срещу Ислямската република", съобщи агенция Тасним.
Смъртта на Амини и потушаването на протестите усложниха напрежението в и без това трудните отношения на Техеран със западните държави, задълбочавайки различията в момент, когато преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Техеран от 2015 г. са в застой.
Британското външно министерство заяви в понеделник, че е привикало иранския шарже д'афер във връзка с репресиите, по време на които, според правозащитни организации, са загинали над 150 души, ранени са били стотици и арестувани хиляди хора.
Иран обвини САЩ, че се опитват да използват безредиците за дестабилизиране на страната, обвинявайки въоръжените дисиденти наред с други, за насилието. Но много иранци, включително известни личности, взеха участие или са предложили подкрепа за протестите. 
"Басидж", доброволческа милиция, свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, играе важна роля заедно с полицията.
В кадри, за които се твърди, че са заснети в училище в Шираз вчера, около 50 ученички обграждат член на басиджите, поканен да произнесе реч, и крещят: "Басидж, изчезвай"и "Смърт на Хаменей".
Подчертавайки твърдата позиция на правителството, вътрешният министър Ахмад Вахиди обвини демонстрантите, че разиграват "отвратителни сцени" в името на правата на жените. В защита на консервативния дрескод на Ислямска република, той заяви, че протестиращите са съзрели "свободата в голотата и безсрамието на жените".
Главният прокурор на Иран критикува адвоката на семейство Амини за това, че прави изявления "без доказателства", след като беше цитиран да казва, че "уважавани лекари" смятат, че тя е била пребита в ареста.
Президентът Ебрахим Раиси е разпоредил разследване на смъртта ѝ.
Смъртта на 17-годишно момиче стана повод за гнева на протестиращите. Активисти съобщиха в Туитър, че Ника Шакарами е била убита в Техеран по време на демонстрация, свързана със смъртта на Махса Амини. Държавните медии съобщиха днес, че е заведено съдебно дело във връзка със смъртта на Шакарами. Те цитират официални представители, според които момичето е паднало от покрив и по тялото му не е имало рани от куршуми.