Оригинално издание с послание от Джейн Остин беше продадено за рекордните 375 000 британски лири, съобщава електронното издание на „Гардиън“. Това е най-скъпото копие на писателката, продавано досега. 
Томчето може да бъде видяно от широката публика във Великобритания за първи път.  
Уникалното първо издание на романа „Ема“ с ръкописно послание "От автора" достига най-високата цена за печатно издание на роман на Джейн Остин. 
Тритомникът ще беше изложено в Чотън хаус, Хемпшир, където е живял братът на авторката – Едуард. Гувернантката, работила в семейството на Едуард Остин – Ан Шарп, е била близка приятелка на писателката и често пъти е била първият критик на романите й. Сега в Чотън хаус се помещава институтът за изследвания на жените писателки.
Американският купувач на изданието е настоял то да остане във Великобритания.
Пом Харингтън, собственик на „Питър Харингтън“, лондонски дилър на редки книги, каза, че това е единственото известно копие на роман на Остин с послание от авторката. Обичайната практика е била книгите да са подписани от издателя, а не от самата Остин. 
Представители на института в Чотън хаус казаха, че голямото им опасение е било, че подобно уникално издание ще бъде изнесено в САЩ. „Щастливи сме, че копието с послание от самата Джейн Остин намира място сред литературните съкровища в нашата колекция.“