В Перник започна подписка срещу продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на сградата да бъде прехвърлена на държавата или на общината. Това съобщи на пресконференция кметът на общината Станислав Владимиров. Вчера Националната агенция за приходите (НАП) обяви за продажба на търг с тайно наддаване при начална цена 7 151 043 лв. емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция. Построена е през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика.
Сградата се намира в центъра на града, в непосредствена близост до черквата "Св. Иван Рилски" и е една от забележителностите на Перник. Тя притежава статут на единична недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник."
"Новината буквално взриви града. Получих десетки обаждания от перничани. Няма как да допуснем толкова значима сграда да бъде продадена на публична продан.", заяви Владимиров. Предстои среща с директора на НАП. По думите му не е изяснен и казусът със собствеността на сградата, тъй като в годините е била прехвърляна от една на друга фирма.
На тържественото заседание на Общинския съвет на празника на Перник - 19 октомври, ще поискаме разрешение за последващи действия, включително ако се наложи на теглене на нисколихвен заем, за да участваме в търга, каза още Владимиров.
Областният управител Людмил Веселинов подкрепи позицията на кмета. "Тази сграда е съкровище за перничани. Тя е неокласически стил, с колонада, с важни елементи, които трудно може да се реставрират", каза Веселинов.
Много доброволци са заявили желание да събират подписи в различни точки на града. След приключването й подписката ще бъде внесена в Министерския съвет и в Президентството.