Русия експулсира като ответна мярка временно управляващия посолството на Литва в страната Виргиния Умбрасене, съобщи днес руското външно министерство, цитирано от ТАСС. На дипломата е даден срок от пет дни да напусне страната.
"На 5 октомври във външното министерство на Русия е бил извикан служител на посолството на Литва, на когото е връчена нота, уведомяваща, че в отговор на неоснователното изгонване на временно управляващия посолството на Русия в Литва (Сергей Рябокон) се обявява за персона нон грата временно управляващият на посолството на Литва в Русия Виргиния Умбрасене. Препоръчано й е да напусне територията на нашата страна в срок от пет дни", посочи руското външно министерство.
Освен това, предвид враждебната линия на Литва за разрушаване на хуманитарните отношения, Русия замразява дейността на културния център на литовското посолство в Москва - Дома на Балтрушайтис, допълни ведомството.
Руското външно министерство посочи, че "си запазва правото за допълнителни мерки за въздействие" в отговор на, по думите му, "неприятелските стъпки" на Литва, отбелязва Ройтерс.
В понеделник външното министерство на Литва обяви за персона нон грата временно управляващия посолството на Русия в страната и му даде пет дни да я напусне, припомня ТАСС.