Светът няма да може да изкорени крайната бедност до целевия срок - 2030 г., определен от Общото събрание на Организация на обединените нации през 2015 година. Това прогнозира Световната банка в най-новия си доклад, цитиран от Ройтерс и Франс прес.
Пандемията донесе историческа промяна - след като десетилетия наред броят на хората, изпаднали в крайна бедност, намаляваше, през 2020 г. те се увеличиха със 71 милиона души, пише още в доклада.
Това означава, че 719 милиона души - или около 9,3 на сто от световното население - живеят с 2,15 долара на ден или дори по-малко. Продължаващата война в Украйна, намаленият икономически растеж в Китай и по-високите цени на храните и енергията заплашват да възпрат усилията за намаляване на бедността, според експертите на банката.
Очаква се приблизително 574 милиона души или около 7 на сто от световната популация все още да живеят със същото ниво на доходи до 2030 година. Това важи най-вече за страни в Африка.
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас каза, че новият доклад за бедността и споделения просперитет показва мрачната перспектива, пред която са изправени десетки милиони хора, и призова за големи промени в политиката, за да се стимулира растежът и да се помогне на усилията за изкореняване на бедността.
Най-бедните 40 процента от хората са претърпели средна загуба на доходите си от 4 на сто по време на пандемията - два пъти по-голяма от загубата на най-богатите 20 на сто от населението на света, посочват експертите на Световната банка.