Руските войски засилват блокадата на украинските военни части в Крим, съобщава радио "Свобода". През нощта на 6 март е имало известно разхлабване и редом с казармите, в които са обкръжените украински подразделения, са останали само бойците от самоотбраната на Крим. След полунощ обаче са се завърнали въоръжените лица в маскировъчни униформи.
Те са започнали да се готвят за дълга обсада, да копаят окопи и градят фортификационни съоръжения, информира "Обозреватель".

Агенцията цитира и ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук, който на страницата си във Фейсбук е съобщил, че тази нощ руски военни са взривила два амортизирани кораба от Черноморския флот на РФ.

"През нощта на 6 март на езерото Донузлав с цел да бъде затворен фарватера и блокирани украинските кораби, базирани в Новоозерное, руснаците взривиха и потопиха БПК (голям противолодъчен кораб - бел. ред.) 1134Б "Очаков" (в състава на ЧФ от 1973 г) и спасателнния буксирен кораб "Шахтер" (в строя от 1985 г) от състава на ЧФ РФ", пише Тимчук и добавя, че очевидно това е направено, за да не могат украинските кораби да се оттеглят към Одеса.

Тази нощ според УНИАН, руските военнослужещи и бронетехника, които в сряда вечерта напуснаха територията около блокираната от тях 36-та бригада в село Перевалное, в областта на Симферопол, са се завърнали. 

Депутатът от партия „Баткивщина” Владимир Арев пък обяви тази сутрин, че в нощта на сряда срещу четвъртък в Украйна, на територията, в която са били разположени украински части, е задържан военнослужещ от руската армия, предаде Грани.ру. Задържаният войник се казва Алексей Медведев и е родом от руската република Марий Ел. Документите за самоличност на войника са иззети. Няма официална информация дали арестуваният е изпълнявал шпионска мисия.

Същевременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Андрей Парубий, потвърди, че навлезлият в Черно море американски самолетоносач Джордж У. Буш"  би могъл да изпълнява задачи по гарантирането сигурността на Украйна в съотвествие с меморандума от Будапеща. 

В интервю за "5-и канал" Парубий, подчерта, САЩ са гарант за сигурността на Украйна и "това е очевиден факт, който не подлежи на коментар".