"Ден на японските бойни изкуства и традиции" ще има тази събота  в района около НДК. Събитието се провежда за осми пореден път и е организирано от клуба "Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай" и Посолството на Япония у нас, съобщават от НДК.
Различни клубове по бойни изкуства ще демонстрират своите умения и ще направят демонстрации на открито. Ще бъдат представят и традиционни и съвременни изкуства като икебана, калиграфия, кири-е, темари, суми-е, хайку, пиксел арт. Специален акцент отново ще е гостуващият мобилен храм Микоши.

Графикът е разделен по часове, като през целия осми октомври ще има активности за публиката на място. Между 10:00 и 11:00 ч. ще има шинтоистки ритуал, тръгващ от билетния център на НДК, който представлява шествие с мобилен храм. Подобни шествия са неделима част от традиционните японски празници и фестивали. Цялата обиколка с микоши ще бъде по дължина на фонтаните, успоредно на булевард "Витоша".
В 11:00 ч. предстои официалното откриване с приветствия от страна на организаторите и с програма, подготвена от ученици, които изучават японски език.. Между 11:45 и 12:00 ч. присъстващите ще могат да се насладят на традиционна чаена церемония "Чадо Урасенке“.
От 12:00 до 14:00 ч. е спектакълът-демонстрация "Духът на японските бойни изкуства в България“. В него ще има представяне на основните школи в японските бойни изкуства. Този сегмент е последван от учебна тренировка на деца от айкидо клуб.
До края на месеца в три града от страната - София, Пловдив и Варна, предстоят още събития от програмата на 33-тите "Дни на японската култура в България".