Предложението, което чухме от ГЕРБ за създаване на надпартиен политически борд, е достойно за уважение. С всичките модалности на това как ще се провеждат тези разговори, ние ще изпратим наши представители за участие в такъв тип диалог. Това каза лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в интервю за предаването „Лице в лице“ на бТВ.
При участие в парламентарния живот наше задължение е да участваме във всички възможни формати, така че да търсим решение. И, ако това решение е съставянето на правителство в някакъв формат, е добре дошло, каза Янев.
Той добави, че няма да откажат участие в правителство по принцип, но уточни, че е много важно какво ще е правителството, какви ще са приоритетите и политиките му.
Не бих казал, че има партия, с която не бихме разговаряли. С всички бихме могли да водим диалог. Възможностите за търсене на пресечни точки за вид политики, които биха могли да се реализират, е съвсем друга основа, допълни още лидерът на „Български възход“.
Диалог за всички, а какво ще донесе той като резултат е друга тема, добави той.
По отношение на войната в Украйна Янев каза, че има решение на 47-ото Народно събрание на България и призова да се придържаме към него. Ако се търси ново решение, нека то да е в 48-ото правителство, добави той.
Ако трябва да бъдем солидарни като европейци, че отиваме на война, преглеждаме си въоръжените сили – какво имаме и какво нямаме, взимаме политическото решение и от там всички сме в окопите, солидарно. В момента обаче ние казваме, че там има война и ние ще воюваме до последния украинец. Нека да бъдем по-обрани в говоренето и в правенето. Аз нямам нищо против политическата солидарност, но когато говорим за война, или си страна във войната, или не си. Средно положение няма, коментира Янев.
Ако ние реално тръгваме на война с режима на Путин, с управлението на Руската Федерация, трябва да го направим съзнателно и ако това е политическото решение, след това всички сме в окопите и правим каквото е необходимо. Не мисля че това е разговорът, който имаме в нашата политическа обстановка, допълни още той.