Професор Джонатан Холслаг предупреждава за зависимостта на Белгия от Китай, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга. В своя току-що публикуван доклад той посочва нарастващата роля на китайския морски сектор в белгийските пристанища.
Най-големият контейнерен терминал в пристанището на Антверпен зависи повече от 80 процента от „КОСКО Шипинг“ (COSCO Shipping), една от двете най-големи китайски корабни компании. Много други китайски компании също работят в пристанището на Антверпен и Зеебрюге. „Трябва да сме наясно с това. Те не контролират парчета земя, не притежават тези пристанища, но поради китайските инвестиции нашите пристанища са много зависими от тези корабни компании, каза професор Холслаг пред фламандската обществена телевизия „Ве Ер Те“ (VRT).
Освен това Китай умишлено проектира кораби, които по-късно може да бъдат използвани в конфликти. Според професор Холслаг двете най-големи китайски корабни компании „КОСКО Шипинг“ и „Чайна Мърчантс“ (China Merchants) сами биха признали, че са политически инструмент и също така, че активно ще участват във военни учения на китайската армия.
„В Китай има определени разпоредби, според които хората трябва да строят кораби по определени военни стандарти. Корабите са построени по такъв начин, че да могат да носят танкове. Фериботите трябва да отговарят на стандарти, така че да могат да бъдат използвани и в открито море. Така че танковете и амфибийните превозни средства може да бъдат разтоварвани във водата“, каза професор Холслаг пред „Ве Ер Те“.
Той обвинява пристанищните власти на Антверпен, че не са преценили достатъчно политическите намерения на тези китайски корабни компании. „Трябва да извлечем поуки от конфликта в Украйна и да се съсредоточим върху устойчивостта и сигурността на нашите пристанища“, казва професор Холслаг.
В публикация в „Туитър“ той посочва, че „нашата зависимост вероятно подкопава нашата демокрация“. Професорът предупреждава, че „КОСКО Шипинг“ не харесва свободния пазар, че зависи до голяма степен от държавния капитализъм, всъщност желае да смали европейския морски сектор и иска да използва нашата технология, за да стане независим от нея по-късно. „Китай иска да популяризира партийната идеология в световен мащаб като „алтернатива“ на нашата демокрация. Държавните компании са инструмент за постигане на тази цел. Междувременно ние помагаме на тези държавни компании“.
(Новина, избрана от белгийската агенция Белга  за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)