Министърът на финансите в сръбското правителство Синиша Мали каза днес, че Сърбия разполага с газови резерви от около 670 милиона кубически метра газ, което е достатъчно, за да задоволи всички енергийни нужди на страната за два месеца, съобщава вестник "Политика".
В Унгария сме складирали 380 млн. куб. м газ, а с газа в Банатски двор, където имаме 290 млн. куб. м, дори никъде да няма газ, имаме достатъчно газ за два месеца. Можем да теглим шест милиона кубика на ден от Унгария и четири милиона от Банатски двор“, каза Мали в гостуване на TV Първа.
Той добави, че Унгария има повече газови хранилища и припомни, че унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че тази страна ще помогне на Сърбия, ако има нужда от повече газ.
Мали подчерта, че Сърбия ще помогне  на Унгария, ако има нужда от други неща и оцени, че е много важно страните в региона да си помагат взаимно в тази криза.
Финансовият министър каза, че държавата ще помогне на населението да понесе по-леко настоящата финансова и енергийна криза.
Мали посочи, че Сърбия се е променила много през последните 10 години и посочи като пример, че БВП се е удвоил спрямо 2012 г., когато е бил 33 милиарда евро, а до края на тази година се очаква да достигне 60,3 милиарда евро.
Той сравни и средната заплата, която преди 10 години е била 331 евро, а днес е 623 евро, като към това добави и построените междувременно магистрали и високоскоростна железница.
Мали каза, че делът на публичния дълг в БВП е  бил 68 процента, а днес е 55 процента и добави, че "нашият БВП, износът, валутните резерви и преките чуждестранни инвестиции растат".