Губернаторът на Луганск Сергий Гайдай заяви, че Украйна е постигнала успехи в източната част на Луганска област, която досега беше почти изцяло контролирана от руснаците, съобщи АФП.
"Вече е официално. Започна деокупацията на Луганска област. Няколко населени места вече са отвоювани", заяви Гайдай във видеоклип, публикуван в Teлеграм, без да посочва имената на селищата.
"Украинското знаме е издигнато там от украинските въоръжени сили", продължава той. "Нашите въоръжени сили напредват".
Гайдай съобщава също, че руските части укрепват позициите си в Източна Украйна и в Сватово на североизток, опитвайки се да спрат украинската контраофанзива. Според губернатора руснаците също така минират участъци в контролираните от тях райони, предаде Ройтерс. По украинската телевизия Гайдай отбеляза: "Това не е военен парад, за съжаление и наши момчета също загиват“. Губернаторът посочва, че в района на Кременная се водят тежки боеве. 
През последните седмици украинската армия навлезе в северната част на Херсонска област в Южна Украйна и си върна контрола над почти цялата Харковска област, което проправя пътя за продължаване на контранастъплението към Луганск - крепост на проруските сепаратисти от 2014 г. насам.
Според украински оценки през септември руските сили са контролирали 98% от Луганска област, посочва АФП.
Руски източници съобщават за 3 цивилни жертви при обстрел от страна на украинските сили в Донецк и Старомихайловка, предаде ТАСС. В Херсон също има един загинал цивилен при обстрел от американска мобилна реактивна система за залпов огън "Хаймарс".
По думите на Кирил Стремоусов, заместник-началник на управата на Херсонска област, няма промяна в отбранителните линии в района.
Ройтерс цитира руското министерство на отбраната, което съобщава, че руските сили "отблъскват атаки на превъзхождащи ги по численост вражески сили" в Херсонска област. В същото време военното ведомство в Москва информира, че руската бойна авиация е нанесла въздушни удари по Дудчани и Давидов брод, потвърждавайки загубата на контрол над тези две ключови селища.